Mallorca je ostrov plný krásy a kouzla

Mallorca je největší a nejnavštěvovanější ostrov Baleárského souostroví. Nabízí nádherné pláže, malebné horské scenérie, bohatou historii a kulturu a spoustu zábavy pro všechny věkové skupiny. Pokud plánujete dovolenou na Mallorce, nezapomeňte navštívit tyto čtyři města, která vás okouzlí svým šarmem a atmosférou.

Valldemossa

Valldemossa je malebná vesnička v srdci pohoří Serra de Tramuntana, která je chráněná jako světové dědictví UNESCO. Je to místo, kde si můžete užít klid a pohodu, obklopeni přírodou a starobylou architekturou. Valldemossa je také proslulá tím, že zde v roce 1838 strávili zimu slavný hudební skladatel Frédéric Chopin a jeho milenka, spisovatelka George Sandová. Můžete navštívit jejich bývalé pokoje v klášteře Cartuja de Valldemossa, kde si prohlédnete Chopinův klavír a Sandinu literární sbírku. Valldemossa je také rodištěm svatého Ramona Llulla, filozofa a mystika z 13. století. Jeho sochu najdete na náměstí Plaza de la Constitución. Valldemossa je ideálním místem pro milovníky umění, historie a přírody.

Alcudia

Obklopena bujnou zelení a borovicovými lesy je Alcúdia jedním z nejmalebnějších měst na Mallorce. Toto nádherně zachované opevněné středověké město je také známé svými zajímavými historickými památkami, vynikající kuchyní a tradičními festivaly. Můžete procházet po hradbách a obdivovat panoramatický výhled na město a moře, navštívit kostel sv. Jakuba z 13. století nebo si užít živý trh na náměstí každou středu a neděli. Alcúdia je také blízko některých z nejlepších pláží na Mallorce, jako je Playa de Muro nebo Playa de Alcanada.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca je hlavním a největším městem ostrova a zároveň jeho kulturním a hospodářským centrem. Palma má mnoho tváří: je to starobylé město plné historických památek, jako je impozantní katedrála La Seu nebo hrad Bellver; je to moderní metropole s elegantními butiky, galeriemi a restauracemi; je to kosmopolitní destinace s živým nočním životem a pestrou nabídkou zábavy. Palma je také skvělým výchozím bodem pro objevování dalších částí ostrova, jako je nedaleké letovisko Magaluf nebo malebná vesnička Deià.

Sóller

Sóller je půvabné městečko ležící v údolí obklopeném pomerančovníky a olivovníky. Je známé svou architekturou modernismu, která se odráží v jeho elegantních budovách, jako je kostel sv. Bartoloměje nebo banka Banco de Sóller. Sóller je také domovem muzea moderního umění Can Prunera, kde si můžete prohlédnout díla Picassa, Miróa nebo Warhola. Sóller je spojen s hlavním městem Palma de Mallorca historickou železnicí, která vás provede nádhernou krajinou plnou mandlí, citronů a fíků. Zastavte se také v přístavu Port de Sóller, kde si můžete zaplavat v azurovém moři nebo ochutnat čerstvé ryby a mořské plody.

Mallorca je ostrov plný krásy a kouzla, který uspokojí každého návštěvníka. Ať už hledáte relaxaci na pláži, dobrodružství v horách, kulturní zážitky nebo gastronomické pochoutky, najdete to na Mallorce. Nečekejte a rezervujte si svou dovolenou na tomto úžasném ostrově už dnes!

Previous post Dopravní opatření na Barrandovském mostě
Next post Víkendový výlet okolo Prahy